به گزارش گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی مدیکال نیوز
تودی، تحقیقات پیشین اثرگذاری عادات و رفتارهای پدران در طول زندگی همچون
مصرف سیگار را بر سلامت و رشد فرزندان نشان داده بودند.
در سال های اخیر مطالعات زیادی نشان داده اند که سلامت یک کودک می تواند از محیط زیست و رفتاری های پدرش در زندگی تاثیر بگیرد.
برای مثال، نتیجه تحقیقی که سال گذشته در پایگاه اینترنتی مدیکال نیوز تودی منتشر شد، حاکی از این بود که نوزادانی که پدرشان قبل از لقاح سیگار می کشند، بیش از سایر نوزادان در معرض خطر ابتلا به آسم هستند.
با این حال، دانشمندان تاکنون اطلاعات چندانی درباره عامل ایجاد چنین ارتباطی نداشتند. اغلب تحقیقاتی که در این حوزه انجام شده است، به بررسی اثرگذاری برخی عوامل زیست محیطی و نیز شیوه زندگی بر مولکول های خاصی پرداخته اند که به دی ان ای می چسبند تا تظاهر ژن ها را کنترل کنند.
اما در تاره ترین مطالعه، محققان به بررسی این موضوع پرداختند که آیا پروتئین های موسوم به هیستون - جزئی از اسپرم که در طول لقاح منتقل می شود- در وراثت نقش دارد یا خیر.
محققان در این مطالعه موش هایی به وجود آوردند که اطلاعات بیوشیمیایی در هیستون آنها در طول تشکیل اسپرم اصلاح شده بود- رویه ای که می تواند بر اثر برخی تماس های زیست محیطی رخ دهد. سپس محققان تکامل و بقای دو نسل از فرزندان این موش ها را ارزیابی کردند و متوجه شدند که فرزندان این موش ها نه تنها مستعد ابتلا به نقص های مادرزادی شده بودند، بلکه دچار تشکیل غیر عادی اسکلت و امکان کمتری برای بقا بودند و در ضمن، این تاثیرات در دو نسل دیده شد.
به گفته پژوهشگران، این مطالعه نشان می دهد که عامل دیگری به غیر از دی.ان.ای - تغییر هیستون ها- در سلامت و تکامل فرزندان دخیل است و علاوه بر آن، پدران در سلامت فرزندان و حتی نسل های آتی پس از خود نقشی اساسی دارند.
با توجه به این که تغییرات شیمیایی در هیستون ها به تماس های محیطی حساس است، این مطالعه زمینه جدیدی را برای بررسی احتمال پیشگیری و درمان انواع مختلف بیماری هایی فراهم می کند که بر سلامت نسل ها تاثیر می گذارد.
'سارا کیمینز' از بخش علوم حیوانی در دانشگاه مک گیل کانادا و همکارانش تازه ترین یافته های خود را در مجله ساینس Science منتشر کردند.