تواناییهایی که لازمه دانستن خودآگاهی است، سه دسته است که شامل:
۱-تواناییهای جسمی و فیزیکی
۲-تواناییهای فکری و روحی
۳-تواناییهای جسمی و روحی با هم میشود. انسان باید برای شناخت دقیقتر و بهتر خود، آگاهیهایش را در مورد شناخت تواناییهای خود طبقهبندی کند. مثلا بداند که شناخت علایق، خصوصیات، روحیات، احساسات، هیجانات، تفکرات و عواطف منوط به داشتن آگاهی دقیق از خصوصیات روحی و روانی و درونی خود است که همان شناخت فکر است و روانشناسان از آن فرآیند آگاهی داشتن از فکر بهعنوان فراشناخت یاد میکنند.
مثلا از سرخ شدن فردی در جمع، پی میبرند که وی خجالتی است یا از امتناع اشخاص از پرواز با هواپیما و عدم علاقه به کوهنوردی، میتوان به ترس از ارتفاع در وجود آن اشخاص پی برد.
بهطور خلاصه میتوان گفت که مجموعه حالات چهره و رفتارهای غیرکلامی و عادات منحصربهفرد شخصی ما به دیگران هستند که سایرین نیز با بازخوردهایشان، ما را از وجود آنها آگاه میکنند و در نتیجه به رشد خودآگاهی ما کمک میکنند. افراد باید خود را بشناسند و به ارزشها و تواناییهای خود پی ببرند و آن را به دیگران بشناسانند. اکثر مکاتب الهی و تربیتی و دینی نیز افراد را به شناخت خود دعوت میکنند و از اینجا میتوان دریافت که مهارت خودآگاهی جزو مهارتهای مهم است. این مهارت ارتباط تنگاتنگی با اعتماد به نفس دارد چراکه اعتماد به نفس، اعتماد به خود و تواناییهای خویشتن است.
آگاه بودن به تواناییهای خود و نشان دادن آن به دیگران، اعتماد به نفس افراد را بالا میبرد. مثلا فردی پس از آموختن موسیقی و پی بردن به استعداد خود در آن زمینه و ماهر شدن در آن، بیشتر از قبل خود را باور میکند و بر میزان اعتماد به نفس وی افزوده میشود، از طرفی وقتی اعتماد به نفسش بالا میرود میتواند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کند و در برقراری روابط اجتماعی موفقتر از گذشته عمل کند، از این منظر خودشناسی مقدمه ارتباط با دیگران است.
بهطور خلاصه باید گفت که آگاهی افراد به حالات روحیشان به کنترل هیجاناتشان کمک میکند و در نتیجه برای افراد سودمند است همانگونه که عدم آگاهیشان برای آنان مشکلات و تعارضاتی را به همراه دارد. آگاهی از نقاط قوت و ضعف خود، داشتن تصویر واقعبینانه از خود، آگاهی از حقوق و مسوولیتهای خود، توضیح ارزشها، انگیزش برای شناخت، داشتن عزتنفس، لذت بردن از زندگی، برخورد مناسب با ناکامیها و شکستها، ارزشیابی موثر بودن اعمال خود، تشخیص نیازهای جسمی و روانی، علایق و نیازها و توصیف دیگران درباره خود از مصادیق و ابعاد خودآگاهی است.
منبع: http://ravanpedia.com