مدیرعامل انجمن اوتیسم ایران گفت: هزینه های توانبخشی افراد دارای اختلال اوتیسم شامل کادردرمانی و گفتار درمانی تحت پوشش بیمه های دولتی نیست و بخش خصوصی هم مقداری ازاین هزینه ها را تقبل می کند.
سعیده صالح غفاری در گفت و گو با ایرنا، حداقل هزینه های توانبخشی این افراد را بین 1.5 تا 2 میلیون تومان در ماه اعلام کرد و افزود:این هزینه های گزاف بردوش خانواده های بیماران سنگینی می کنند و بیمه های دولتی توجه جدی به این موضوع مهم ندارند.
وی اظهار کرد: خانواده ها علاوه بر هزینه های توانبخشی، باید هزینه درمان های مکمل این مبتلایان مانند هنردرمانی و استفاده ازاستخر را نیزبه دوش بکشند که این هزینه های سنگین می تواند در روند بهبود افراد اوتیسمی اختلال ایجاد کند.
صالح غفاری به پیشنهاد این انجمن برای رفع این معضل اشاره کرد و گفت: براساس ضوابطی بخشی از هزینه ها می تواند برعهده سازمان های دولتی و بخشی دیگر توسط سازمان های بیمه گر، سمن ها و موسسات خیریه پرداخت شود و درصد کمی بردوش خانواده ها باشد.
وی با اشاره به اینکه انتظار نداریم سازمان های بیمه گر تمام هزینه های افراد مبتلایان به اوتیسم را برعهده گیرند، افزود: با این پیشنهاد هم می توان هزینه های توانبخشی این مبتلایان را پوشش داد و هم از بار مالی خانواده ها کم کرد.
مدیرعامل انجمن اوتیسم ایران به تدوین سند ملی اوتیسم اشاره کرد و گفت: 23 سازمان شناسایی شدند که باید در حوزه اوتیسم خدمات ارائه دهند که از جمله آنها می توان به وزارتخانه های بهداشت، آموزش و پرورش و سازمان بهزیستی اشاره کرد.
صالح غفاری بیان کرد: با تصویب سند ملی اوتیسم و همکاری و مساعدت این دستگاه ها، می توان خدمات بهتر و جامع تری به افراد اوتیسم در جای جای کشور ارائه کرد.
وی ادامه داد: هرچند اوتیسم درمان ندارد اما اگر کودکان اوتیسمی کمتر از 3 سالگی تشخیص داده و خدمات لازم به آنها ارائه شود، قطعا وضعیت خیلی بهتری خواهند داشت و روبه بهبود رفتاری می روند.
مدیرعامل انجمن اوتیسم ایران اظهار کرد: این افراد می توانند در مدارس عادی درس بخوانند و از پس فعالیت های روزانه خودشان برآیند.
وی، مهمترین دغدغه خانواده های دارای اوتیسم را عدم شناخت و آگاهی مردم از وضعیت این اختلال دانست و گفت: شرایط باید طوری باشد تا کودکان مبتلا به اختلال بتوانند حضور موفقی در جامعه داشته باشند که رسانه ها در این زمینه نقس اساسی دارند.
صالح غفاری به راه اندازی شعب انجمن در هفت استان اشاره کرد و گفت: شعبات استانی در راستای اطلاع رسانی، افزایش دانش و آگاهی جامعه و آموزش و توانمندسازی خانواده در حال فعالیت هستند.تاکنون حدود 1200 نفر در تهران و در هر استان ها هم حدود 250 نفر عضو این انجمن هستند.
اوتیسم نوعی اختلال رشدی است که با رفتارهای ارتباطی، کلامی غیرطبیعی مشخص می شود. این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارت های ارتباطی تأثیر می گذارد.
مبتلایان به اوتیسم، در ارتباطات کلامی و غیرکلامی، تعاملات اجتماعی و فعالیتهای مربوط به بازی، مشکل دارند. در این افراد حرکات تکراری (دست زدن، پریدن) پاسخ های غیرمعمول به افراد، دلبستگی به اشیا یا مقاومت در مقابل تغییر نیز دیده میشود و ممکن است در حواس پنجگانه نیز حساسیتهای غیر معمول دیده شود.