سایت تخصصی روانشناسی

مدیر سایت: دکتر سکینه سلطانی کوهبنانی

سایت تخصصی روانشناسی

مدیر سایت: دکتر سکینه سلطانی کوهبنانی

سایت تخصصی روانشناسی
دکتر سکینه سلطانی کوهبنانی
دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد
مدیر پلی کلینیک روانشناسی بالینی و مشاوره دانشگاه فردوسی مشهد

آدرس محل کار:

آدرس دانشگاه: مشهد ، میدان آزادی ، دانشگاه فردوسی ، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ، گروه علوم تربیتی ، تلفن تماس : 05138805000داخلی 5892
پلی کلینیک روانشناسی بالینی و مشاوره دانشگاه فردوسی مشهد : شماره داخلی 3676

آدرس مرکز مشاوره : مشهد، پنج راه سناباد، تقاطع خیابان پاستور، ساختمان پزشکان مهر، مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی اندیشه و رفتار، شماره های تماس: 05138412279


آخرین نظرات

 

نقش نشاط در زندگی جوان (5)
نویسنده: کمال محمدی
 

 

آگاهی از تکنیک هاى موفقیت
 

یکی از راهای کسب نشاط و شادی در زندگی، رسیدن به موفقیت و درپی آن اعتماد به نفس است که میتوان با کمک تکنیکهای ذیل به آنها دست پیدا کرد.1 . خود را سرزنش نکنید: سرزنش و سرکوفت زدن به خود، نشاط و شادمانى را از شما سلب مى کند، زیرا نسبت هاى ناروا به خود دادن، در ضمیر ناخودآگاه باقى مى ماند و از ضمیر ناخودآگاه پیام هاى منفى به ذهن مخابره مى شود و در این شرایط احساس مى کنید که توان انجام کارى را ندارید. البته این گفته بدان معنا نیست که اشتباهات را نادیده بگیرید، بلکه نشان مى دهد که راجع به نقاط ضعف و قدرت، باید قضاوت منصفانه داشت.2 . خود را تشویق کنید: انتظار نداشته باشید که دیگران از شما تعریف کرده و یا شما را تشویق کنند. چه بسا بى توجهى یا حسادت و نظایر آن باعث مى شود که دیگران کمتر شما را تشویق کنند، ولى خودتان را هر چند وقت یک بار تحسین کنید و پاداش بدهید. این امر، وجودتان را از شور و شوق و شادمانى لبریز مىکند.3 . بر نقاط قوت خود پافشارى کنید: بالیدن به توانایى هاى خود، برچسب منفى به خود نزدن و برجسته کردن امتیازات، احساس رضایت و خرسندى به شما خواهد داد. پس با هر نوع تفکر منفى برخورد کنید تا غم و غصه شما را فرا نگیرد.4. محدودیت ها و کمبودهاى خود را بپذیرید و با آنها کنار بیایید، از مشکلات نهراسید و به شکستها نیندیشید، بلکه به موفقیت ها فکر کنید و بدانید فقط شما نیستید که داراى این مشکل هستید. از این طریق، جرئت پیشروى و مسئولیت پذیرى پیدا مى کنید و شادى بر زندگى تان حاکم خواهد شد.

فعالیت
 

با دست روى دست گذاشتن و زانوى غم در بغل گرفتن، مشکلى رفع نمى شود; بلکه یأس و نومیدى را به ارمغان مى آورد. پس باید دست به کار شد و در پرتو کار و فعالیت، روحیه مضاعف را به دست آورد. تلاش و کوشش، عامل نشاط و پویایى و سکون و بى تحرکى، مولّد رکود و خمودى است. کسى که مشکل مالى دارد باید خودش براى کسب روزى اقدام کند. پیامبر صلی‌الله علیه و آله‌‌ مى فرماید: اگر مشکل مالى دارید، حرکت کنید و براى کسب روزى و جلب فضل الهى از تلاش باز نایستید و غمگین نشوید.(99) (ابوطیاره، بازرگان کوفه، بر اثر پیش آمدهاى ناگوارى، اموال خود را از دست داد. مشکلات مالى روحیه او را ضعیف ساخت و به فردى مأیوس تبدیل کرد. او خدمت امام صادق علیه‌السلام‌ رسید و از آن حضرت چاره جویى کرد. امام علیه‌السلام‌ از وى سؤال کرد: آیا در بازار دکان دارى؟ عرض کرد: آرى، ولى جنسى ندارم تا براى فروش عرضه کنم. حضرت فرمود: موقعى که به کوفه برگشتى دکان خود را تمیز کن و درب مغازه خود بنشین. قبل از شروع فعالیت، دو رکعت نماز بخوان و پس از آن بگو: خدایا من به نیروى شکست خورده خود متکى نیستم. تنها تکیه گاه من قدرت شکست ناپذیر توست، تو نیرویى به من ده، از تو تمناى روزى و گشایش زندگى دارم. ابوطیاره به دستور امام علیه‌السلام‌ عمل کرد و با اطمینان خاطر مغازه خود را باز کرد و در آن جا نشست. ساعتى نگذشت که پارچه فروشى نزد وى آمد و درخواست کرد نصف دکان را کرایه کند. ابوطیاره موافقت کرد و نصف مغازه را به وى واگذار کرد. پارچه فروش متاع خود را در نصف دکان قرار داد و به دادوستد پرداخت. ابوطیاره از او خواست مقدارى از پارچه ها را در اختیار ایشان قرار دهد تا به فروش برساند و حق العمل خود را بردارد و بقیه سود را به ایشان بپردازد. پارچه فروش پذیرفت. ابوطیاره پارچه هاى او را در نصف دیگر مغازه که در اختیار خودش بود، در معرض فروش قرار داد. اتفاقاً آن روز هوا به شدت سرد شد و مشتریان زیادى براى خرید پارچه به مغازه آمدند و تا غروب تمام اجناس فروخته شد. ابوطیاره مى گوید: به این کار ادامه دادم تا کارم به قدرى خوب شد که مرکب و غلام و کنیز خریدم و خانه ساختم (100)آنچه روحیه از دست رفته و یأس آور ابوطیاره را بهبود بخشید، توکل به خدا و اقدام عملى وى بود.
ورزش/سر حال و پر نشاط با ورزش
متاسفانه یکی از دستاوردهای دنیای مدرن با آن همه هیاهو و عظمتش، با آن همه پیشرفت و تکنولوژی ،برای بشریت عدم تحرک و جنبو جوش است که این خود به راحتی میتواند نشاط و امید را حتی از شادترین افراد بگیرد بنابراین بر هر فردی لازم و واجب است که به ورزش رو آورد. چرا که ورزش:

1.ورزش قدرت مغز را افزایش میدهد.
 

ورزش نه فقط به زیبایی ظاهری بدن شما کمک میکند بلکه فعالیت ذهنی را هم افزایش میدهد. ورزش باعث افزایش هورمون سروتونین در مغز و بهبود وضوح و روشنی ذهنی میشود. قطعا کسانی که فعالیت ورزشی انجام میدهند در محل کار خود خلاقتر خواهند بود.بهبود خلاقیت نه فقط از شما یک کارمند بهتر میسازد بلکه محیط کار را برای همه کارمندان تغییر میدهد. شرکتهایی با ساعات هدر رفته کمتر و کارمندانی که کمتر بیمار میشوند، حق بیمه کمتری خواهند پرداخت و البته بازدهی بیشتری دارند.

2 .ورزش کردن استرس را از بین میبرد .
 

به محض این که احساس کردید دچار استرس شدهاید به ورزش پناه ببرید. زمانی که حقیقتا شروع به ورزش کنید، استرس کمتری در زندگی خود احساس خواهید کرد.ورزش باعث به وجود آمدن آرامش و مشغولیت ذهنی مثبت در بدن میشود، علاوه بر این در بهبود روحیه و جلوگیری از پیشرفت افسردگی نقش اساسی دارد.شما تنها کسی نیستید که از شادی بیشتر و استرس کمتر در زندگی خود سود میبرید. وقتی شما استرس کمتری داشته باشید کمتر و دیرتر خشمگین میشوید و همین باعث بهبود روابط شما با همسر، فرزندان و همکارانتان خواهد شد.

3 .ورزش به شما انرژی میدهد .
 

حتما تعجب خواهید کرد که چگونه فقط 30 دقیقه ورزش صبحگاهی زندگی شما را تغییر میدهد. وقتی هنگام ورزش هورمون اندروفین وارد جریان خون شما میشود در تمام طول روز احساس میکنید انرژی بیشتری دارید و وقتی که قدرت و بنیه خود را تقویت کردید انجام فعالیتهای روزانه مانند جابهجایی کیسههای خرید یا بالا رفتن از پلهها برای شما راحتتر خواهد بود.بیشتر افراد برای ورزش نکردن، خستگی را بهانه میکنند، اگرچه ورزش کردن در ابتدا شما را بسیار خسته میکند، اما این خستگی دائمی نیست. خستگی فیزیکی شما بعد از ورزش روزانه احساس میکنید مانند خستگی همیشگی نیست و به محض این که بدن شما خود را با ورزش تطبیق دهد احساس خواهید کرد که بیش از پیش انرژی دارید.

4 .ساعات روز با ورزش با نشاط می شود .
 

کلید این مشکل استفاده بهینه و عاقلانه از زمان است. با یک تیر دو نشان بزنید، با فرزندانتان به پارک یا دوچرخهسواری بروید، در این صورت علاوه بر این که با خانواده خود هستید فعالیت ورزشی هم انجام دادهاید. میتوانید با اعضای خانواده به کوهنوردی یا شنا بروید یا در حیاط خانه قایمباشک، وسطی یا گرگم به هوا بازی کنید.حتما نباید برای ورزش کردن در کلاسها یا مجتمعهای ورزشی ثبتنام کنید. با کمی تلاش میتوانید زمان کوتاهی در طول روز را به ورزش اختصاص دهید. همه 20 دقیقه وقت اضافی در شبانهروز دارند حتی میتوانید فقط 10 دقیقه طناب بزنید. گاهی اوقات همین مقدار فعالیت هم کافی است.در حقیقت اختصاص 2 تا 3 وعده زمانی 15 تا 20 دقیقهای در طول روز به ورزش موثرتر از 60 دقیقه ورزش مداوم است. جارو کشیدن خانه در صبح، دوچرخهسواری یا رفتن به پارک با فرزندان در بعدازظهر و قدم زدن سریع به همراه همسرتان در شبهنگام یعنی این که شما یک روز پرفعالیت را سپری کردهاید.

5.ورزش باعث بهبود روابط میشود .
 

به این مساله فکر کنید که ورزش کردن با یک همراه چه تاثیری در روابط شما و آن فرد میگذارد. چه این فرد همسر، فرزند یا دوستی باشد که هفتهای یک بار ناهار با او بیرون میروید. علاوه بر این اگر هنگام ورزش همراه داشته باشید بیشتر به شما خوش میگذرد. پس برنامهریزی کنید تا بعد از شام با همسرتان پیادهروی کنید. با خواهر یا دوستانتان در زمین تنیس یا سالن ورزش قرار ملاقات بگذارید. تحقیقات نشان داده افرادی که در هنگام ورزش یک همراه دارند بیشتر از افرادی که به تنهایی ورزش میکنند برنامههای ورزشی خود را دنبال میکنند و زودتر به هدفشان میرسند.

6.ورزش بیماریها را از شما دور میکند .
 

تحقیقات نشان داده ورزش مانع پیشرفت و باعث جلوگیری از بیماریهایی مانند ناراحتیهای قلبی، سکته، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت نوع 2، ورم مفاصل، نرمی استخوان و از دست دادن ماهیچهها میشود. به علاوه ورزش پیری را به تاخیر میاندازد.ورزش باعث تقویت عضلات، ماهیچهها و مفاصل میشود در نتیجه افراد ورزشکار کمتر دچار درد یا مشکلی در این قسمتها میشوند. ورزش قابلیت ایمنسازی دارد و میتواند بدن را در مقابل سرماخوردگی و آنفلوآنزا مصون نگه دارد. هیچ مشکل سلامتی عمدهای وجود ندارد که ورزش روی آن تاثیر مثبت نداشته باشد.

7.ورزش ضربان قلب را تنظیم میکند.
 

ورزش نه فقط با بیماریها مبارزه میکند بلکه باعث تقویت عضلات قلب میشود و شما احساس میکنید راحتتر و بهتر ورزش میکنید. با ورزش کردن قلب و شبکه خونرسانی بدن بهتر کار میکنند و وقتی قلب قویتر شود در هر ضربان خون بیشتری را تصفیه میکند در نتیجه زمان استراحت بیشتری دارد و ضربان آن کاهش مییابد. فقط چند روز بعد از شروع فعالیت ورزشی، بدن عکسالعمل نشان میدهد در نتیجه ورزش کردن راحتتر خواهد شد، کمتر احساس خستگی میکنید، دیگر نفس نفسنمیزنید و در ماهیچهها دردی احساس نمیکنید.

8. با ورزش میتوانید بیشتر غذا بخورید .
 

ماهیچهها کالری بیشتری میسوزانند پس هر چقدر که ماهیچه بیشتری داشته باشید سوخت و ساز بدن شما بیشتر خواهد بود البته شما هنگام ورزش کردن هم کالری میسوزانید. این به آن معناست که اگر شما یک ناپرهیزی کوچک غذایی کردید جبران آن سخت نیست. آیا چون ورزش میکنید همه چیز میتوانید بخورید؟ خیر. اما وقتی به طور مرتب ورزش میکنید میتوانید بعضی خوراکیهایی را که واقعا دوست دارید، بخورید.

9 .ورزش کارآیی افراد را افزایش میدهد .
 

بعد از چند هفته ورزش مداوم احساس میکنید لباسها به تنتان بهتر مینشیند و ماهیچههایتان خوشفرمتر شدهاند. ورزش مداوم ماهیچهها را قوی میکند، انعطافپذیری بدن را افزایش میدهد و کارکرد کلی شما را بهبود میبخشد. ماهیچههای شما بهتر کار میکنند و شما احساس استقامت بیشتری میکنید به علاوه عکسالعملهای شما متعادل میشود.

10.ورزش فقط باعث کاهش وزن نمی شود .
 

کاهش وزن، هدف بسیاری از افرادی است که شروع به ورزش میکنند، اما حقیقتا تنها فایده ورزش کردن نیست. ورزش کردن فقط برای لاغر شدن در درازمدت افراد را از ورزش زده میکند.مردم با برنامههایی که از آنها نتیجه سریع نبینند دچار مشکل میشوند. اگرچه کاهش وزن هدف اولیه شما برای ورزش کردن است، اما آن را تنها هدف خود ندانید. توجه داشته باشید که با ورزش احساس بهتری دارید، انرژی بیشتری در خود احساس میکنید و کمتر دچار استرس میشوید.به نکات کوچکی که سریعا با ورزش در شما تغییر میکند توجه کنید، نه آن که فقط به کاهش وزن فکر کنید.اگر ورزش را با هدف کاهش وزن و دستیابی به سلامتی دنبال کنید، تبدیل به بخشی از زندگی شما میشود(101)تبعیت از الگو و الگوپذیری ،ازدواج،کار و شغل،آرامش خانوادگی،دانستن تکنیک های موفقیت در زندگی،استفاده از فرصت ها و... از دیگر عوامل نشاط و شادابی میباشند که در آیند به طور کامل به بررسی این عوامل نیز خواهیم پرداخت.
نتیجه گیری
آنچه میتوان از این تحقیق مختصر برداشت کرد این است که با توجه به تعریفی که از جوان ارائه شد. وبا مدنظر داشتن خصوصیات دوران جوانی مبنی بر اینکه جوانی،دورانی است حساس که سرنوشت مادی ومعنوی جوان برای همیشه رقم میخورد. ودوران شکوفائی استعدادهای جوان است. واز طرفی بار مادی و معنوی جامعه بر دوش جوانان میباشد. واز سوی دیگر با توجه به سفارشهای فراوانی که از سوی دین مبین اسلام در مورد شادی ونشاط داریم،مسلما هرچه این دوران با نشاط و شادمانی همراه باشد و جوان در بسط روحی بسر ببرد. بهتر،آسانتر وزودتر میتواند از این دوران کمال استفاده را برده و به شکوفائی خود دست پیداکند و در پی آن جامعهای سالم وبا نشاط را ایجاد نماید. واین جوان و دوران جوانی است که می‌تواند با نشاط و شادمانی خود،خانواده وجامعه پویا وبا نشاطی را رغم زند. نکتهی دیگری که قابل تأمل و بهرهوری است ایناست که برخلاف نظر بعضی از روانشناسان غربی ویا روانشناسان تحت تأثیر غرب،باتوجه به دیدگاهی که از اسلام پیرامون نشاط و شادی بیان شد، اسلام نتنها مخالف نشاط و شادمانی نیست بلکه ارزش زیادی برای آن قائل است. وسفارشهای فراوانی برای این امر به مسلمین نموده است. وهرآنکس که جهانبینیش نسبت به عالم وجود به درستی ایجاد شده باشد و خداوند،عالم هستی واهداف خلق را به خوبی شناخته باشد این را به درستی درک خواهد کرد که درسایه عبودیت وبندگی خداوند متعال وباتوکل وبازگشت به سوی او است که می‌توان بهترین وبانشاط‌ترین زندگی‌ها را برای خود و دیگران ایجاد کرد.

پی نوشت ها :
 

99.مستدرک الوسائل، ج13، ص7.
100.مستدرک الوسائل، ج13، ص7.
101.http://noorportal.net/1/13/1842/17949.aspx.مهسا قندی

منابع:
1. قرآن
2.مرتضی فرید تنکابنی، نهج البلاغه، چاپ نهم
3.شیخ عباس قمی (ره)،مفاتیح الجنان دعای عرفه
4.موسوى همدانى سید محمد باقر، ترجمه تفسیر المیزان‏، چاپ پنجم، دفتر انتشارات اسلامى جامعه‏ى مدرسین حوزه علمیه قم‏
5.طباطبایى سید محمد حسین‏، المیزان فى تفسیر القرآن‏، چاپ پنجم‏،دفتر انتشارات اسلامى جامعه‏ى مدرسین حوزه علمیه قم‏
6.بحرانى سید هاشم‏، البرهان فى تفسیر القرآن‏، چاپ اول‏،بنیاد بعثت‏
7.على اکبر دهخدا، لغت نامه دهخدا، چاپ اول از دوره ى جدید 1373، نشر مؤسسه ى انتشارات و چاپ دانشگاه تهران
نهج الفصاحه،چاپاول،نشر خاتم الانبیا
8.شهید مطهری،حکمت‌ها و اندرزها، چاپ دواردهم،انتشارات صدرا
9.شهید مطهری،آشنائی با قرآن ج2، چاپ هفتم،انتشارات صدرا
10.دکتر رسول ربانی،جامعه شناسی جوان، چاپ دوم 1383
11.محمود رجبی،انسان شناسی ، ج 1، مؤسسه آموزش و پژوهشی امام خمینی ( رحمه الله) 1380
12.مایکل آیزنک، روان شناسى شادى، ترجمه خشایار بیگى و مهرداد فیروز بخت
13.ابنابیالحدید، شرح نهجالبلاغه،چاپ اول،نشر کتابخانه عمومی آیه الله مرعشی نجفی
14.مجله حدیث زندگى، ش5، ص10.
15.روزنامه انتخاب، 7 آذر 79
16.نشریه پیوند، ش 297
17.سایت باشگاه اندیشه،جوان در اندیشه ی استاد مطهری،
18.کلینى،اصول کافى،چاپ دوم،نشر اسلامیه
19.محمد دشتی، نهج الحیاه
20.علامه مجلسی،بحار الانوار،نشر اسلامیه
21.علامه طباطبائ،سنن البنی،چاپ هفتم،نشر اسلامیه سال1409ق
22.شیخ حر عاملی،وسائل الشیعه،موسسه آل البیت
23.ابن شعبه حرانی،تحف العقول،چاپ دوم،نشر جامعه مدرسین
24.عبدالواحد بن محمد تمیمی آمدی،غررالحکم،نشر دفتر تبلیغات سال1366ه
http://www.25.noorportal.net
http://www.26.tebyan.net
http://www.27.shahraranews.com
http://www.bashgah.net.




منبع : راسخون

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی