سایت تخصصی روانشناسی

مدیر سایت: دکتر سکینه سلطانی کوهبنانی

سایت تخصصی روانشناسی

مدیر سایت: دکتر سکینه سلطانی کوهبنانی

سایت تخصصی روانشناسی
دکتر سکینه سلطانی کوهبنانی
دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد
مدیر پلی کلینیک روانشناسی بالینی و مشاوره دانشگاه فردوسی مشهد

آدرس محل کار:

آدرس دانشگاه: مشهد ، میدان آزادی ، دانشگاه فردوسی ، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ، گروه علوم تربیتی ، تلفن تماس : 05138805000داخلی 5892
پلی کلینیک روانشناسی بالینی و مشاوره دانشگاه فردوسی مشهد : شماره داخلی 3676

آدرس مرکز مشاوره : مشهد، پنج راه سناباد، تقاطع خیابان پاستور، ساختمان پزشکان مهر، مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی اندیشه و رفتار، شماره های تماس: 05138412279


آخرین نظرات
آموزش شکرگزاری به کودکان
آموزش شکرگزاری به کودکان
کودکان شیرین ترین موهبت الهی هستند که در هر خانواده ای قدم می گذارند. ما در مقابل امانتی که خداوند در اختیارمان قرار میدهد مسئولیت هایی داریم که یکی از آنها تربیت درست است. با تربیت صحیح دلبندمان، قطعا تاثیر مهمی در حال و آینده ی او خواهیم داشت. از جمله مواردی که شایسته است از کودکی به فرزندمان بیاموزیم، آموزش شکرگزاری به کودکان است. همه ی ما به خداوند مهربان اعتقاد داریم. راز و نیاز یا حتی درد و دل کردن با او همیشه به ما کمک کرده که احساس خوب داشته باشیم. داشتن این حال قشنگ را قطعا برای فرزندانمان نیز آرزو داریم پس چه بهتر از این که به او هم یاد بدهیم به زبان کودکانه اش شکرگزاری کند. شاید در فهماندن مفهوم و منظورتان به کودکتان با سختی هایی رو به رو شوید اما لطافت این عزیزان کوچک و تدابیری که در ادامه به شما انتقال خواهیم داد، راهگشای شما در این راستا خواهد بود. با ما همراه باشید تا بیشتر با آموزش شکرگزاری از خدا در کودکان آشنا شوید.

دوران کودکی چرا و آموزش شکرگزاری به کودکان مهم است؟
کودک نازنین شما وقتی به دنیا می آید روز به روز در حال رشد فیزیکی است، هر روز ویژگی رفتاری جدیدی می آموزد و به عقیده ی بسیاری از کارشناسان کودک، برای زندگی آینده اش کسب تجربه و مهارت میکند. این آرزوی همه ی ما پدرها و مادرها است که از نظر روحی و معنوی، فرزندانی بزرگ کنیم که در آینده موفق و سربلند باشند. پس از کودکی علاوه بر کمک به رشد جسمانی کودک، به رشد عقلانی و دینی او نیز ارزش بگذارید. فقط فراموش نکنید که شما الگوهای دلبندانتان هستید. پس اگر انتظاری از آنها دارید، کافیست با عملکرد خودتان به آنها آموزش دهید. در غیر این صورت کودکان، در مواردی که نشانه یا الگویی پیش رویشان نباشد دیر یا زود فراموش خواهند کرد. پس قدر این دوران را بدانید. با آموزش شکرگزاری به کودکان در این سنین می توانید قدمی بزرگ بردارید.
چند قدم تا آموزش شکرگزاری به کودکان
گام اول را با تشکر از کودکان آغاز کنید. بابت انجام هر کار پسندیده و هر اقدام مهربانانه از او قدردانی کنید. این کار را میتوانید با احساس محبتتان آمیخته کنید تا کودک یاد بگیرد هر موهبتی شایسته ی تشکر است و در پی هر قدردانی انرژی مثبت دریافت میکند. در این راه حتما به صورت متقابل نیز از او بخواهید در اقداماتی که برایش انجام می دهید از شما تشکر کند. مثلا هنگامی که غذایش تمام شد به او یادآور شوید که دوست دارید پس از شکرگزاری از خداوند از شما نیز تشکر کند. در ادامه، اگر میخواهید شکرگزاری از خدا را از باب بالا بردن اعتقادات معنوی، بهتر به کودکتان بیاموزید، سعی کنید ابتدا خودتان در مقابل دید فرزندتان عبادت و شکرگزاری کنید. شاید توجه کرده باشید‌، کودکانی که قبلا نماز خواندن شما را مشاهده کرده اند، سعی میکنند مانند شما از خودشان عکس العمل نشان دهند. غالبا با برداشتن مهر از سجاده و سجده های کودکانه این موضوع را مشاهده می کنیم. پس میبینید که با الگوی خوب بودن، بچه ها سریع تر از زمانی که انتظار دارید آموزش می بینند.
 
قدم دوم: حال که کودک از شما یاد گرفته و دوست دارد حرکات شما را انجام دهد، وقت آن رسیده که با لطافت و مهربانی دلیل کارش را نیز به او آموزش دهید. یادتان باشد به قدر فهم کودکتان با او صحبت کنید، نیاز نیست از اصطلاحات سخت و خسته کننده استفاده کنید. به عنوان مثال می توانید از طریق قصه گفتن، مثال زدن، شعر خواندن یا حتی بازی کردن او را ترغیب کنید با شما همراه شود و با همین روش به او یاد دهید که چرا ما شکرگزاری میکنیم.
قدم سوم: زمان هایی را برای آموزش شکرگزاری به کودکان انتخاب کنید که در بهترین حالت ممکن قرار دارند، مثلا اول صبح با بالا بودن سطح یادگیری کودکان بهتر است از طریق بازی و حرکت، آموزش را شروع کنید و یا قبل از خواب و آرامش شبانه بهترین زمان است که با یک صحبت لطیف یا یک داستان قشنگ، ذهن او را متمرکز کنید. این گونه کودکتان با شما هم مسیر شده و اشتیاقش را نشان خواهد داد.
قدم چهارم: حال نوبت آن است که از کارهای ساده شروع کنید و پس از به سرانجام رسیدن از خداوند در مقابل چشمان کودکان به بهترین کلام ممکن تشکر کنید. به این ترتیب آموزش شکرگزاری از خدا در کودکان نهادینه می شود. کافیست مثلا وسیله ای را در نقطه ای قرار داده و از کودکتان بخواهید در یافتن آن به شما کمک کند. حالا وقت آن رسیده از خدا بخواهید که شما را یاری کند. پس از اندکی گشتن به سراغ وسیله بروید و بلند بگویید خدایا شکر که به ما کمک کردی پیداش کنیم و فرزندتان را ببوسید و از او هم بخواهید به زبان کودکانه اش خدا را شکر کند. این نمونه های کوچک و بسیاری نمونه های دیگر، قطعا تصاویر قشنگی را در ذهن کودکان ایجاد میکند. فقط کافی است اندکی خلاقیت را چاشنی اقدامات تان کنید تا به بهترین نتایج ممکن دست یابید.
قدم پنجم: سعی کنید هنگامی که با فرزندتان برای موضوعی شکرگزاری می کنید نشانه ای زیبا به جای بگذارید مثلا چسباندن یک برچسب زیبا مثل گل در یک دفتر که مخصوص این کار انتخاب کرده اید. این امر سبب میشود که کودک همیشه با ذوق از سپاسگزاری خداوند یاد کند و تا همیشه به خاطر داشته باشد. حتی می توانید دفتری با یک طرح زیبا و نقاشی های قشنگ، تهیه کنید و خودتان یا کودکان از نحوه ی انجام شکرگزاری هایش در آن بنویسید. این احساس همانند نوشتن خاطرات دلچسب و لذت بخش است. حتی کودک تا بزرگسالی با مرور آن دفتر احساسی خوبی پیدا خواهد کرد.
 
فواید آموزش شکرگزاری به کودکان
در زیر به فواید آموزش شکرگزاری به کودکان پرداخته ایم:
۱- خودتان را تجسم کنید وقتی بابت دریافت یک چیز ارزشمند تشکر میکنید، احساس بسیار خوبی و لذت بخشی را تجربه خواهید کرد. حال اگر دهنده ی نعمت، خداوندی باشد که شکرگزاری از او دلنشین ترین کار دنیاست، این لذت هزاران برابر میشود. قطعا این احساس خوب اگر در کودکمان شکل بگیرد، همیشه شاد و خشنود خواهد بود. یک فرزند شاد قطعا رشد فکری و جسمی بهتری را تجربه خواهد کرد.
۲- با آموزش شکرگزاری به کودکان به او یاد میدهید که در ازای لطف خداوند باید شکرگزاری کند و به دریافت موهبت های الهی امیدوارتر و در زندگی نسبت به اطرافش خوش بین تر باشد. ثمره شکرگزاری در کودکان باعث میشود تا از همان دوران تا بزرگسالی به موقعیتهای مختلف با زاویه ی دید مثبت بنگرد و این گونه است که در هر کاری نیز موفق تر عمل میکند و بهترین تصمیمات را میگیرد.
۳- قدردانی کردن هم برای کودک و هم اطرافیان احساس رضایت مطلوبی ایجاد میکند، یک کودک قدرشناس اصولا دوستان بیشتری دارد و در اجتماع فرد پذیرفته شده تری خواهد بود. این مزیت یکی از مهمترین فواید شکرگزاری به کودکان است.
۴- شکرگزاری باعث میشود حس حسادت و خود بزرگ بینی در کودکان خاموش شده و از افسردگی او در حال یا آینده جلوگیری شود. وقتی قدرت شکرگزاری را در کودک بپرورانیم و نادیده بگیریم، در کودک احساس خود بزرگ بینی سبب تشکیل غرور کاذب میشود و با همین یک خصلت نادرست قطعا وجهه ی اجتماعی خود را از دست خواهد داد و این چنین میشود که فرد را دچار بیماری های روحی از جمله افسردگی میکند.
۵- صبور بودن از جمله ویژگی هایی است که هر انسانی را به کمال و آرامش میرساند، شکرگزاری کردن باعث آموزش صبوری از دوران کودکی میگردد. صبور بودن به این که هر موهبتی زمانی دارد که باید تا رسیدن آن شکیبا بود. این موضوع در دوران کودکی باعث کاهش لجبازی های کودکانه و تنشهای آن نیز خواهد شد. این ثمره شکرگزاری در کودکان در بزرگسالی آنها نیز تاثیرگذار است.
 

آیا آموزش شکرگزاری به کودکان سخت است؟
متاسفانه بسیاری از کودکان امروزی بنا به دلایلی از جمله وجود امکانات وسیع تر، نبود وقت یا عدم توجه کامل و مناسب والدین، حضور بیش از حد گوشی های موبایل و گسترش فضای مجازی در میان خانواده، وجود اسبابهای سرگرمی نامناسب و بسیار وقت گیر میان کودکان و در نهایت کم شدن تعامل میان خانواده ها از جمله مواردی است که باعث میشود فرزند خود رای و سرکش بزرگ شود و در آموزشهای پیش رو همکاری کمتری داشته باشد. به عنوان مثال فرض کنید فرزندی دوست دارد که مادر یا پدرش در بازی او را همراهی کند، حال هر کدام از والدین به دلیلی مانند سرگرم شدن با تلفن همراه از وی غافل می شوند. این کودک به صورت ناخودآگاه یاد میگیرد که نسبت به خیلی از مسائل بی توجه باشد. با توجه به این موضوع، آیا این کودک میتواند به تنهایی با ویژگی هایی که شکرگزاری و قدردانی به همراه دارد آشنا شود؟ خواهش من از شما این است که به عنوان مسئولین فرزندانتان و برای ایجاد یک محیط خوب جهت رشد فکری و عاطفی، توجهتان را بیشتر کنید. شاید زمانی به این نتیجه برسید که دیگر دیر باشد.
 
در ادامه به برخی راهکارهای آموزش شکرگزاری به کودکان و تأثیر شکرگزاری در کودکان اشاره خواهیم کرد تا در پیشبرد اهدافتان در این زمینه یاری دهنده شما باشیم.

نمونه کارتهای شکرگزاری آموزش شکرگزاری به کودکان
یکی از راه های آموزش شکرگزاری به کودکان نوشتن برخی شکرگزاری ها بر اساس گروه سنی آنهاست. کافیست کارت هایی با تزیین های قشنگ و نقاشی شده تهیه کنید و انواع شکرگزاری ها و متون قشنگ قدردانی را روی آن بنویسید، سپس هر روز یکی را به کودکتان هدیه دهید. در این روش علاوه بر این که ذهن کودکتان را آشناتر کرده اید، به او اشتیاق زیادی برای دریافت هر روزه خواهید داد، ضمن این که از خلاقیت جدید نیز بهره برده اید.
 
 

به نمونه های آموزش شکرگزاری به کودکان توجه کنید:
خدا جون ممکنه امروز از فرشتگانت بخواهی از من مراقبت کنند.
خدا جونم از تو سپاس گزارم که مرا سالم آفریدی.
خدایا من میدانم که تو همیشه در قلب من هستی و مرا تنها نمیگذاری .
خدایا از تو ممنونم که پدر و مادرم مرا دوست دارند و به من محبت میکنند.
خدای خوبم کمکم کن تا دوست خوبی برای دوستانم باشم.
خدای مهربونم از تو ممنونم که امروز غذای خوشمزه ای خوردم.
خدای عزیزم تو قدرتمند ولی مهربانی، پس از تو میخواهم از من محافظت کنی.
خدایا تشکر میکنم کمکم کردی که من امروز هیچ گیاهی و حیوانی را آزار ندهم.
خدایا ممنونم که کمکم کردی امروز کارهای خودم را به تنهایی انجام دهم.
خدای خوبم امروز میخوام با همه مهربان و مودب باشم پس مرا یاری کن.

این ده مورد فقط نمونه ای از صدها مدلی است که میتوانید برای دلبندتان کارت درست کرده و او را در این یادگیری کمک کنید. در نظر داشته باشید که نمونه هایتان را ساده و روان بنویسید و از کلماتی به کار گیرید که درک آن سخت نباشد.

شعرهای آموزش شکرگزاری به کودکان
یکی از علایق شدید کودکان، یادگیری و خواندن شعر است. با توجه به این ویژگی میتوانید از انواع شعر برای یاد دادن شکرگزاری به عزیزان دلبندتان کمک بگیرید. کافیست تعداد بیشتری از این گونه شعرها را در کتابها و سایت ها بیابید.
شکرگزاری راه های گوناگونی برای یادگیری به کودکان دارد. یکی از بهترین و کاربردی ترین روشها برای آموزش شکرگزاری به کودکان، آموزش از طریق شعر خوانی است. کودکان از همان ابتدای زندگی به متونی که جنبه ی شعری دارند واکنشهای مثبت تری نشان میدهند و در بسیاری مواقع مدام سعی میکنند آنها را تکرار کنند. این روش امروزه در برنامه ی آموزشی مهدها و مدارس نیز آزمایش شده و به دلیل بازخوردهای مثبت در امر یادگیری دروس مورد استفاده قرار میگیرد. همین ویژگی میتواند راه گشای ما در انجام یاددهی شکرگزاری و استفاده از فواید آن در رشد عقلانی و معنوی کودکمان باشد.
برای این منظور میتوان شعرهای مختلف کودکانه را از سایتها یا فضای مجازی دانلود کرده و هم زمان با کودکانتان تکرار کنید. حتی اگر ذوق شیرین شعری دارید، شعرهای زیبایتان را خودتان بسرایید. سعی کنید بعد از شعرخوانی، اندکی راجع به مفهوم کار نیز با کودکتان گفت و گو کنید و اگر سوالی راجع به کلماتی به کار رفته در شعر برایش پیش آمد، با حوصله و دقت پاسخ دهید. حتی اگر شده کاردستی های آموزشی مربوط به شعر را با ابزارهای ساده ی در دسترس تهیه کنید و همزمان با شعر از آنها نیز استفاده کنید. شعر در کنار خلاقیت قطعا کودکان دلبندتان را تشویق به یادگیری میکند.

 
بازی های آموزش شکرگزاری به کودکان
 بازی کردن بهترین موردی است که تقریبا تمامی بچه ها به آن واکنش مثبت نشان داده و در تمام روز استقبال میکنند. سعی کنید بازی هایی را انتخاب کنید که خانوادگی آن را اجرا کرده و این گونه جنبه ی آموزشی را متنوع تر کنید. در ادامه به چند مورد از آموزش شکرگزاری به کودکان اشاره خواهیم کرد که شما برای یافتن تنوعات بیشتر هم میتوانید از خلاقیت خود استفاده کنید و هم از سایر منابع جست و جو بفرمایید. فراموش نکنید با آموزش شکرگزاری به کودکان خودتان نیز از شکرگزاری به زبان کودکانه آنها نیز لذت خواهید برد.
بازی اول:
ابتدا اسم اعضای خانواده را در چند برگه بنویسید و آنها را درون ظرفی قرار دهید، سپس قرار بگذارید هر وعده ی غذایی که خانواده دور هم جمع شدید، از بین نامها قرعه کشی کرده و نام هر کس در آمد، یک پیام شکرگزاری بگوید. سعی کنید به قدری این کار را هیجان انگیز جلوه دهید که کودک از آن استقبال کرده و یاد بگیرد قبل و بعد از هر وعده ی غذایی باید شاکر خالق آن باشد.
بازی دوم:
آخر هفته ها یک مسابقه نقاشی خانوادگی یا حتی دوستانه تشکیل دهید و موضوع آن را متفاوت انتخاب کنید. به عنوان مثال یک نقاشی برای خدا یا نقاشی یک روز خوب که به خاطر آن از خدا شکرگزاری کرده اید. این گونه فرزندتان با بروز شیوه های مختلف قدردانی آشنا خواهد شد.
بازی سوم:
هنگامی که یک دورهمی خانوادگی یا دوستانه داشتید سعی کنید آن را با بیان خاطرات روزهایی که واقعا از خدا به خاطر اتفاق هایش تشکر کرده اید، شیرین تر کنید. این بازی را ابتدا از بزرگسالان شروع کنید و به سمت کودکان بکشانید، تا با روش بیان آشنا گردند. در این نوع بازی، از سوی کودکانتان خاطرات دلنشین و با مزه ای خواهید شنید که قطعا برای شما نیز جذاب خواهد بود.

 
سخن آخر
شاید آموزش بسیاری از موارد را از همان کودکی به فرزندانمان شروع کنیم، از آموزش تلاش کردن تا قدرت انجام کارهای روزمره اش. اما نباید در این راه از تاثیرات خوب آموزش شکرگزاری به کودکان غافل شد. با این آموزش احساس های خوبی مانند صبوری، شادی، اعتماد به نفس و قدردان بودن را هدیه می دهید که بیش از هر چیزی در تعاملات آینده به آن نیاز دارند. اگر در این راه مشکلاتی دارید که نیاز به کمک احساس میکنید کافیست از نظرات یک مشاور متخصص بهره مند گردید. با این اقدام علاوه بر این که آموزش ها را اصولی انجام می دهید، دیگر احساس تنهایی نیز نمی کنید. امیدوارم مطالب این مقاله در دستیابی به این هدف زیبا راهگشای شما بوده باشد. همیشه موفق و سربلند باشید.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی